Musteri

Information till dig som vill musta

För att boka tid till mustning så kontakta oss Måndag till Torsdag 08:00 – 11:00

antingen via mail eller telefon.

 

TELEFON: 0766 – 34 13 53

MAILADDRESS: VaxtverkstanTjorn@gmail.com

 

Inlämning av äpplensker efter bekräftelse av oss Måndag till Onsdag mellan 08:00 – 15:00

 

Vi mustar dem samma vecka som de lämnas in och vi mustar varje kunds äpplen för sig så du kan vara säker på att det är musten från dina egna äpplen du får med dig hem. 

 

Efter mustningen och packningen är klar kommer vi skicka ett meddelande via sms för hämtning och betalning för musten.

 

Betalningen sker via SWISH (123 370 89 89) eller jämna pengar i kontanter.

 

Priser:

  • 3-Liters bag-in-box (pastöriserad)   

    • Äpple / Päron 70:- / st 

  • Medhavda kärl (råmust) 15:- / liter  

    +15:- / liter i upphällningsavgift om kärlen är under 5 liter denna avgiften kan undvikas om ni fyller kärlen själva, tratt finns här.

 

Vi kan även pastörisera musten till kunds medhavda flaskor, detta kostar 20:- / liter. 

(Tänk på att ta med rena flaskor och korkar som tål ca +90°C, för att undvika materialkollaps, glas är det bästa för ändamålet)

 

Rabatter

  • Trädgårdsföreningens medlemmar har 10% rabatt

  • Återvinningsrabatt 5:- (per mustbox kund har med sig som går att använda igen)

Övrigt att tänka på:

* Mängden medhavda äpplen skall väga +30 kg

 

* Äpplena får inte vara plockade från marken i hagar med betande djur, då deras avföring kan ha överfört kolibakterier till frukten.

 

* Äpplena får inte vara mögliga eller ruttna, då dessa äpplen kan innehålla giftet Patulin

 

* Äpplen som är maskätna, har fallskador och andra skönhetsmissar är ok.

 

* Äpplena skall vara rengjorda från jord, gräs, kvistar och löv.

 

* Man får ut ca 50% av vikten i liter must (ex. 30 kg äpplen = ca 15 liter must)

 

* Fasta äpplen ger mer must då pressen kan utöva större tryck på äppelmassan utan att den smiter igenom filterduken.

 

* Man behöver inte köpa all must som tillverkas av äpplena man hade med sig, utan man betalar bara för så mycket man vill ha med sig hem, resterande must tar vi hand om i sådana fall.

 

Bäst-Före-Datum: Råmust 

  • ca 7 dagar i kyl , går dock att frysa ner för att förlänga hållbarheten 

Bäst-Före-Datum: Pastöriserad must (uppvärmning till +86°C.) 

  • Oöppnad, ca 1 år i rumstemperatur. 

  • Öppnad i kylskåp, ca 4 veckor, (rumstemperatur, ca 2 veckor)

Rulla till toppen